lördag 9 november 2013

Äkta vara

Mitt intresse för mat och livsmedel har ökat markant under de senaste åren. Jag blev under mina barndomsår matad med mammas, pappas och mormors mat som tillagats från grunden; middagsmat, frukostbröd och fika! Då tillverkades inte halv och helfabrikat i den utsträckning som idag, mamma scans fisluktande köttbullar fanns dock att hitta i kyl och frysdisk. Idag är denna industri enormt utbredd och var och varannan produkt är manipulerad, besprutad och/eller proppad med tillsatser. Nu lagar inte längre mina föräldrar min mat eftersom jag har ett eget hushåll, men intresset för matlagning från grunden bär jag fortfarande med mig och sedan jag läste etik kursen under teologistudierna har intresset växt än mer för råvarornas ursprung, behandling och producenternas påverkan av odling och framställning. Nu råkar även mitt arbete höra samman med kost och rörelse - hur kroppen reagerar och agerar när något i kroppen saknas. Olika folksjukdomar ökar drastiskt i Sverige, primärt diabetes typ 1 och glutenintolerans, varför? Jag har verkligen inga vetenskapliga bevis bara en liten teori om att våra manipulerade och tillsatsbombarderade livsmedel är en bov i dramat. 

Anyway, jag tycker om att ta reda på fakta, fördjupa mig, studera olika teorier och själv testa mig fram. 
I oktober månad kom två nya intressanta tidskrifter ut, Hunger och Äkta Mat. Hunger sägs innehålla mer djupgrävande journalistik än Äkta Mat och har enligt mig mycket bra och intressanta reportage. Chefredaktören är Mats-Eric Nilsson och har bl.a. skrivit boken "Äkta vara" - guide till mat utan tillsatser, han är även en av "Äkta varas" grundare. Äkta mat innehåller och bra reportage, lite fler recept och fokuserar mer på mat efter säsong. Två tidningar som är mycket värda att läsas, Mats-Eric Nilssons böcker vill jag också tipsa om, om du vill veta vad du stoppar i dig.

Kolla gärna in aktavara.org

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar